keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Pysäytetään Yliegoiset Kaaharit!

Olipa kerran eräs alue Vantaan perukoilla, jossa rakennettiin paljon. Alueen läpi kulkeva tie muodosti hauskan lenkin peltojen ympäri. Paikallisilla oli tapana käyttää sitä kiihdyttelyratanaan ja työmaaliikenne muodosti varsinaisen rekkarallin...

Ajan saatossa alueelle muutti muutama lapsiperhe, ja määrä koko ajan kasvoi. Tilanne ei varsinaisesti muuten muuttunut: valtaosa ajoi ihan kauniisti, mutta aina tuntui löytyvän yliegoisia teiden ritareita, joita ei alueen 30km/h rajoitus tai edes normaali taajamanopeus koskettanut. Eräänä aamuna sitten muuan perheenäiti ulkoilutti lapsiaan etupihallaan, ja jalkakäytävien puuttuessa antoi heidän pyöräillä tiellä valvovan silmänsä alla. Saapui paikalla iso kallis saksalaista automerkkiä edustava menopeli, eikä hidastanut kohdalla tippaakaan. Nopeutta oli ainakin tuplasti sallittu, luultavasti enemmänkin. Kivet ja hiekka vaan pöllysivät, ja toinen ulkoilleista lapsista joutui kaatamaan pyöränsä ojaan, ettei olisi jäänyt alle. Onneksi lapsella oli sen verran tilannetajua, toisin kuin autoa kuljettaneella herrahenkilöllä.

Eli arvostetut rakkaat naapurit ja muut alueen kävijät: Olkaa kilttejä ja ajakaa varovasti. Alueella ei ole jalkakäytäviä tai kevyen liikenteen reittejä. Kaikki siirtymiset on hoidettava autoteiden kautta. Pieniä lapsia on melkein joka talossa ja vaikkei olisikaan, niin kyllä niitä aikuisiakin on ihan hyvä joskus varoa. Me pidämme kyllä ryntäilevät kersamme mahdollisimman hyvin kurissa ja olemme tietoisia vastuustamme vanhempina. Tiedämme myös, ettei kukaan ole pakottanut meitä tekemään lapsia.

Yrittäkää tekin kuitenkin ymmärtää, että vaikka alla olisikin kottero, jolla pääsee yli kahtasataa, niin jättäkää ne kiihdyttelykokeilunne moottoritielle. Useimpien mielestä makein auto ei ole se, mistä lähtee kovin kiihdytysääni. Vaikka olettekin keskimääräistä parempia kuskeja, niin kannatan silti liikennesääntöjen huomioimista, ihan siltä varalta, jos joku muu vaikka toimii jotenkin oudosti (esim. liikennesääntöjen mukaisesti ajaa 30km/h).

Erittäin hyvä linkki kaikille kaahareidenvastustajille löytyy tästä . Pistetään aloitetta kunnalle, että saisimme alueelle muutaman hidastetöyssyn sekä pihakatukyltit tai vähintään toisesta suunnasta puuttuvat 30km/h aluemerkit paikoilleen (yliegoisille kaahareille tiedoksi, että vaikka merkki puuttuu, siitäkin suunnasta on voimassa 40km/h aluemerkki). Allekirjoittanut lähtee hamstraamaan piikkimattoja ja spraymaalia odotellessa.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toden totta! Meilläkin talo rakenteilla päättyvän tien varrella ja paikalla kauemmin asuneet hurjastelevat helposti kuuttakymppiä vaikka tiellä vallitsee kolmekympin rajoitus. Käsittämätöntä typeryyttä aikuisilta ihmisiltä! Tämä tie on vielä niin kapea, ettei kaksi auto mahdu vierekkäin saatika, että koskaan saataisiin kevyenliikenteen väylää.

Mihin näillä ihmisillä on kiire? Tuskin mihinkään....

t. toinen raksaaja ja tuleva ärtynyt naapuri

Anonyymi kirjoitti...

Pihakatu olisi hyvä idea, mutta sen varrelle ei kait saa pysäköidä, joten samaan aloitteeseeen voisi laittaa vieraspysäköintipaikat. Sellaisia kun ei alueella taida vielä olla tai edes suunnitteilla (en ole kyllä varma minne sellaiset saisi mahdutettua). Kahden kohtuullisen vilkaan pienen lapsen äitinä kannatan kaikenlaisia rajoituksia, vaikka ne töyssyt välillä itseäkin ärsyttävät. :)
t. toinen tuleva naapuri

Heidi kirjoitti...

Jaa, ne nyt ovat niitä samoja ihmisiä, jotka parkkeeraavat metrin päähän paikallisen Siwan pääovesta keskelle jalkakäytävää. Parkkipaikalle on varmaan 15 metrin matka...

Liian iso ego, ei pysty noudattamaan yhteisiä sääntöjä, saati kunnioittamaan kenenkään muun tapaa liikkua.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä vikaa, jos pysäköi siwan eteen? Kivistössähän ollaan maalla, kun traktoreitakin saattaa tulla vastaan. Kylläpä Rouva Leskelle on nyt siunaantunut silmätikkuja. Seuraavaksi banderollien kanssa vastustamaan kehärataa?

Heidi kirjoitti...

Mielestäni jalkakäytävälle pysäköinti on itsekästä ja tukkii kulkemisen muilta. Eikä ihan turvallistakaan, siinä nyt aika paljon liikkuu pyörällä ja kävellen porukkaa. Taitaa tuo olla kiellettyäkin, jos nyt mitään liikennesäännösitä ymmärrän :-)

Etenkin kun Siwassa tosiaan ei montaa metriä siihen ihan viralliselle parkkikselle ole, niin luulisi sen jaksavan kävellä. Pikkuisen huomiota muillekin kuin sille omalle rakkaalle autonräppänälle, niin kaikilla on viihtyisämpää. Kommentoijalla taitaa olla ego pikkuisen liian korkealla, tai hurja kiire kun ei ehdi parkkikselle autoaan pistää... tai tosi huono kunto.

Traktorit eivät häiritse eikä kehärata. Eivätkä hevoset, niitä muuten pyörii täällä paljon, oletteko huomanneet.

Anonyymi kirjoitti...

Hevoset on kivoja, paitsi ne läjät, mitä joskus sattuu niiden jäljiltä löytymään. Hyvää tavaraa kukkapenkkiin tosin? Ja palatakseni siwaan niin kävelytiehän menee siinä vieressä. Aivan siwan edessähän on oiva pieni 'pit stop'. Tietenkään siihen 'kaupungin' kävelytielle ei saa pysäköidä =D

Heidi kirjoitti...

Siwasta olen sitä mieltä, että autot pysykööt parkkiksella ja "pit stop" jääkööt vapaaksi siinä kulkeville ihmisille. Harvinaisen kypsää on siinä kulkea pyöräilevien muksujen kanssa, ja joutua väistämään autoa, joka välttämättä haluaa metrin päähän etuovesta.

Jos ei liian iso auto tai kuskin persoona mahdu muiden autojen sekaan parkkikselle, niin lähikauppaan pääsee onneksi kävellenkin. Säästyy luontokin samalla.

Voit toki perustella miksi siihen oven eteen pitäisi pysäköidä? Muuta kuin että se on mielestäsi "kätevää". Moni asia on kätevää, mutta valitettavasti vain sille joka sen tekee.

Araminta kirjoitti...

Niin totta, mitä Heidi sanoo: moni asia on kätevää ikävä kyllä vain sille, joka sen tekee.

Tuo kauppojen ovien eteen autolla tunkeminen on huono homma siksikin, että reitti pitäisi pitää auki tarvittaessa myös hälytysajoneuvoille. Harvoin sitä etukäteen edes Euroopan omistaja tietää, että juuri tällä kertaa marketissa saa vanha täti sydärin.
Jos tie on tukittu, saattaa väärin pysäköinyt Euroopan omistaja joutua siitä edesvastuuseen (ja joutuukin).

Miksi se on niin hirveän vaikeaa parkkeerata parkkiruutuun/parkkipaikalle ja kävellä siitä se muutama kymmenen metriä kauppaan sisälle?

Anonyymi kirjoitti...

*kyynel* Kukkahatut ja banderollit esiin. Muista ajaa nopeusrajoitusten mukaisesti ja maksaa _työmiesten palkoista verot_. Kukin tallaa tavallaan.

Heidi kirjoitti...

Erehdys, kukin ei tallaa tavallaan, jos se on piittaamattomuutta muita kohtaan ja toisten terveyden vaarantamista. Koitapa ymmärtää, että työmiesten palkoilla tai pienten lasten hengen vaarantamisella ei _ole mitään vertailukelpoisuutta_. Ei pienintäkään. Aion olla yhteydessä sekä kunnalliseen pysäköinninvalvontaan että Siwan johtohenkilöihin pysäköintiasian suhteen. Vaikka olisi kuinka erinomainen kuski ja miten varovainen tahansa, niin kaupan edessä ei kenenkään pitäisi tarvita pelätä tai väistää autojen ylivallan edessä. Totuus on, että sinulla ei ole ainoatakaan edes hieman kestävää perustelua sille, miksi auto pitäisi saada laittaa pyörille ja kävelijöille varatuille alueelle.

Mitä työmiehiin tulee, sitäkin keskustelua voimme käydä, jos tarvetta on. Tiedät kyllä talon, missä asustelemme. Tervetuloa koputtamaan ovelle ja käväisemään. Pokkaa tuskin löytyy kuin puskista huudella älyttömyyksiä, mutta sellaisiahan te yliegoiset muista piittaamattomat oman tien tallaajat juuri olettekin.

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä olen Rakennuslesken kanssa niin nopeuksien kuin pysäköinnin suhteen. Se on hyvä, että joku puolustaa pienempien oikeuksia näissä asioissa. Autoilijat kyllä joutavat ajamaan rajoitusten mukaan ja pitämään autonsa niille varatuilla alueilla. Eiväthän lapsetkaan saa leikkiä parkkipaikoilla. Laitan itsekin aloitteen nopeuksista kaupungille. t. yksi naapurustosta