tiistai 7. elokuuta 2007

Lämmiskelyä

Talo pitäisi kuuleman mukaan lämmittääkin jollain. Itse olisin kyllä ihan valmis köllöttelemään taljalla takkatulen edessä vaikka koko ajan, mutta Rakentaja vaatii... *huoks*

Kuukausikaupalla olen jo joutunut kuuntelemaan mikä on PILP ja ILP ja jotain vieläkin kryptisempiä termejä. Rakentajalla on jopa hieno Excel-taulukko, minne on kerätty eri lämmitysvaihtoehtojen hintoja ja säästöjä ja vaikka mitä. Nyt täytyy sanoa, että vaikka usein naurankin Rakentajan perversiolle vääntää kaikki asiat Excel-muotoon, niin on se kyllä ihan ihailtavaa, kun osaa/jaksaa/viitsii yrittää saada tolkkua siitä, mikä nyt hinta/laatu-suhteeltaan olisi meille järkevin. Oma (ainoa) mielipiteeni on, että yhdellä lämmitysfirmalla oli kyllä melko söpöt pojat esittelemässä, mutta kun avasivat suunsa, tuli niin paljon myyntipuppaa, että ei kiitos. Toisessa firmassa taas oli kauhean kiva esittelijä, joka jopa vaikutti tietävän jotain asiasta, mutta ikävä kyllä ei ollut kovin kivan näköinen. Kaikkea ei voi saada.

Niinno, joka tapauksessa nämä Excel-taulukot ovat ilmeisestikin kertoneet, ettei meille kannata tehdä maalämpöä. Tästä muuten myyjiltä on saanut yhtä monta mielipidettä kuin on myyjääkin. Joten meille tulee kai sitten poistoilmalämpöpumppu (yyh, mikä sanahirviö). Onneksi nekään eivät eri tarjoajilla ole mitenkään vertailukelpoisia. Se tietää lisää rakennusleskitunteja, kun Rakentaja taas vertailee ja vertailee...

Odotan vielä sitä myyjää, joka kertoo, että lapsienergian voi myös muuttaa lämmöksi. Hyvästi sähkölaskut! Me rikastumme tuottamalla energiaa kahden ydinvoimalan verran.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Me päädyimme myös pilp:iin ja varaavaan takkaan lämmönlähteenä. Tukena suora sähkö, luonnollisesti (johan se pumppu tarvitsee sähköä käydäkseen). Maalämpöä taitavat suositella vasta yli 165m2 asuntoihin, sitä ennen hyöty ei ylitä kustannuksia. Tai mistä minä tiedän.

Pitää vaan muistaa paljon lämmitellä sitä takkaa ja lekotella siinä taljalla sitten.

Oletteko miettineet, miten teillä jaetaan lämpö, vesikierrolla lattioissako?

Heidi kirjoitti...

Vesikiertoinen lattialämmitys on erittäin todennäköinen vaihtari. Meille tulee aika paljon laattalattiaa, se on ihanaa, kun on lattialämmitys.

Juuei, taljalla löhöilyä ei sovi unohtaa... ;-)))))